cs / en

Vánoce 2020

15.12.2020

Vážení přátelé,
přichází pro mnohé nejkrásnější čas, čas vánoční… čas, který strávíme v kruhu rodinném, s našimi nejbližšími. 

Když se řeknou Vánoce, každého napadnou tradice a zvyky, které nás prová- zely v dětství, které nám předali naši rodiče a prarodiče, ke kterým pak dále vedeme své milované děti a věříme, že je zase jednou předají svým dětem. Vánoce jsou spojeny s mnoha tradičními zvyky, které se dodržují téměř ve všech rodinách. Mezi nejznámější současné symboly Vánoc zcela jistě patří ozdobený stromeček a dárky, ale existuje mnoho dalších půvabných zvyků a tradic, se kterými naše Vánoce mohou být ještě krásnější.

Rádi bychom Vám touto cestou zprostředkovali alespoň některé z nich… lití olova, pouštění lodiček z oříšků nebo pečení perníčků Vám pomohou vrátit se zpět v čase a prožít klidné staročeské vánoční svátky. Díky těmto krásným českým tradicím nasajete vůni časů našich babiček a prababiček a dotknete se s dětmi našich staročeských kořenů!

Vánoční stromeček symbolem Vánoc na celém světě!
Vánoce, to není jen Štědrý den, to je také čtyři týdny trvající advent, dříve určený a využívaný zejména k pokání a meditacím, dodnes se v některých rodinách dodržuje i přísný půst. Adventní doba končí Štědrým dnem. Štědrý den začínal dopoledne zdobe- ním stromečku. Vánoční stromeček má tolik podob, kolik jich lidé na světě ozdobí a každý je vlastně neopakovatelný originál. Možností, jak strome- ček ozdobit je mnoho. Můžete ho zdobit klasicky, ale i moderně podle současných trendů, nebo i netradičně. Kdysi se zdobil stromeček tradičně jablíčky, oříšky, slaměnými ozdobami nebo také medovými perníčky. Kdo z Vás se netěší na zazvonění zvonečku a ty rozzářené dětské oči při rozbalování dárků pod vánočním stromečkem?

Hvězdička v jablku přinese zdraví!
Nejznámějším vánočním obyčejem je krájení jablíček. Jablko se překrojí příčně v půli (ne od stopky k „bubákovi“!) a poté se zkoumá, zda je ve středu hvězdička – ta prý předzname- nává zdraví v příštím roce. Neblahým znamením je naopak červík či jádřinec ve tvaru kříže.

Zdravý oříšek dobrou budoucnost značí!
Podobně jako z jablíček můžeme věštit také z vlašských ořechů. Každý člen rodiny si vezme jeden ořech a rozlousk- ne ho. Černý vnitřek předznamenává neštěstí a smutek, zdravý oříšek naopak štěstí a radost.

Lodičky z ořechů nás dovezou k rodinné pohodě!
Když už vlašský oříšek máte rozloupnutý, tak do vydloubaných skořápek přilepte tekutým voskem malé svíčky. Počet lodiček odpovídá počtu členů rodiny. Lodičky dejte do větší nádoby s vodou a svíčky zapalte. Pokud se lodičky drží u sebe, bude rodina pohromadě. Jestliže se nějaká vzdálí, vydá se její majitel do světa.


Roztavte olovo, popusťte fantazii!

Na přípravu náročnější, zato významově bohatší je staročeský zvyk lití olova. Roztavte kousek olova, které se posléze najednou vylije do nádoby s vodou. Podle tvaru, do kterého olovo ve vodě ztuhne, přítomní usuzují, co dotyčného čeká. Svobodné dívky se v něm snaží rozeznat tvář či monogram toho, kdo je jim určen. Výsledný tvar olova je také možné číst jako odpověď na předem položenou otázku.

Co by byly vánoční trhy bez horké medoviny: Tento prastarý nápoj s oblibou pili již Slované a Keltové!
Milujete vánoční trhy? Dáváte si na vánočních trzích rádi horkou medovinu? Rozhodně v tom nejste sami. Medovinu zbožňovali již starověcí Řekové a Římané. Tento nápoj popíjeli také Slované či Keltové, kteří patřili snad k jeho největším konzumentům. Naši předci na medovinu pohlíželi jako na zdroj života, moudrosti, odvahy a síly. Naši předci také věřili, že účinkuje jako afrodiziakum.  Vznik tohoto alkoholického nápoje má na svědomí sama příroda. Divoké včely žijící v dutinách stromů zde produkovaly med. Když do dutiny stromu napršelo, med se naředil. Díky přírodním kvasinkám začala následně medová směs fermentovat. A první medovina byla na světě. Když lidé tento zázrak objevili, začali jej po vzoru přírody sami vyrábět. A jak se medovina vyráběla v dávném starověku a poté středověku, přichází podobným způsobem na svět i v současnosti.

Medové perníčky Vám vykouzlí úsměv na rtech!
Pečení perníčků u nás má v Čechách dlouhou tradici. První zmínky o jejich pečení se datují do roku 1324, v této době se jednalo o luxusní zboží a byly proto velmi drahé. Vzorem pro první české perníkáře byly dílny v Norimberku. Dnes si je můžeme doma vyrobit podle libosti a ozdobit jimi vánoční stůl či stromeček.

Vůně vánočních perníčků zpravidla provoní naše domovy ze všech druhů cukroví nejdříve. Po celém světě existuje nepřeberné množství těch zaručeně nejlepších receptů. Je to tradiční dobrota, kterou milují hlavně děti. Někdo si bez nich Vánoce možná ani neumí představit. Vánoční perníčky si můžete upéct doma s dětmi a ozdobit si jimi vánoční stromeček. Věřte, bude je to moc bavit!

Přejeme krásné prožití vánočních svátků Vám i celé Vaší rodině
Váš CRONIMET team

4