cs / en

„TAK MNOHO ZÁVISÍ NA LIDECH A MY MÁME DOBRÝ TÝM “

16.4.2021

Nyní jsou to čtyři desetiletí, kdy Günter Pilarsky vstoupil do oblasti recyklace šrotu z nerezové oceli založením firmy CRONIMET. Dnes je skupina CRONIMET světovým lídrem na trhu ve svém oboru. 

Přinášíme vám rozhovor se zakladatelem společnosti o jejich počátcích, největších výzvách a o tom, co dělá po práci ve volném čase.

Jaké to je přijít do práce 40 let po založení společnosti? Jak se cítíte?

Po tak dlouhé době se člověk nemůže ubránit hrdosti a je vždy příjemné, když i já ve svém věku mohu trochu přispět k úspěchu společnosti, a to i přesto, že jsem už dávno odstoupil z vedení. Je dobré vidět, že se společnosti daří a dokonce zvýšila svůj podíl na trhu a v recyklaci nerezové oceli je nyní jedničkou na světě.

Brzy jste se rozhodl založit vlastní firmu. Odkud pochází tato touha?

Nevím, jak to vidí ostatní, ale já jsem od mládí věděl, že nechci být celý život zaměstnancem, že jsem ochoten riskovat a v určitém okamžiku začít podnikat.

V šedesátých letech jste už vlastnil společnost, která obchodovala s feroslitinami…

Nejprve jsem podnikal hlavně ve slévárenském sektoru se svým tehdejších obchodním partnerem. Pocházel z německého Gelsenkirchenu a přišel s myšlenkou nákupu odpadu z nerezové oceli. Tehdy jsem začal navštěvovat továrny na ocelové nástroje a nakupovat šrot z nerezové oceli. Po několika měsících jsem si uvědomil, že vyděláváme víc jednou dodávkou nerezové oceli než prodejem do sléváren za celý měsíc.

Jak vznikl CRONIMET? Podnikali jste v tandemu nebo došlo k jasnému rozdělení po založení CRONIMETu?

Otevřel jsem sklad se společností Heinen v Nordbeckenstraße v německém Karlsruhe a provozoval jsem stejný obchod jako dnes, jen v menším měřítku. V roce 1979, po deseti letech, jsem se rozešel se svým partnerem a založil firmu CRONIMET, která vznikla 1. ledna 1981.

Co se stalo pak?

Začali jsme v Karlsruhe a v Düsseldorfu a ve stejném roce jsme rozšířili podnikání do Holandska. To byl jediný způsob, jak jsme mohli zajistit dostatečné množství, abychom mohli obchodovat ve větším množství a uzavírat smlouvy jako prodejce a nikoli jako prostředník. Dalším krokem byla expanze do Švédska. Museli jsme riskovat, abychom mohli začít obchodovat ve velkém.

Jaká byla nejdůležitější rozhodnutí, která jste učinili během těchto 40 let existence CRONIMETu?

Prvním velkým rozhodnutím bylo zahájit vlastní podnikání. Existovala spousta konkurence a já jsem musel předem zrušit partnerskou smlouvu, než začnu podnikat samostatně. Můj bývalý obchodní partner si myslel, že to sám nezvládnu. Ale zvládl jsem to! Se mnou do toho šli kvalitní lidé a také zákazníci – ocelárny, které od CRONIMETu nadále nakupovali.

A jak se dále vyvíjel příběh CRONIMETu?

Po vybudování sítě podniků v Evropě nastal čas expandovat také do USA. To bylo velké rozhodnutí s velkými investicemi.

Jaké jsou Vaše vize týkající se CRONIMETu při pohledu do budoucnosti?

Osobně bych byl spokojený, kdyby to takhle pokračovalo. Jsem velmi optimistický. Hodně záleží na lidech a my máme všestranný a dobrý tým.

Významně se zapojujete do charitativní činnosti v Karlsruhe, pokud jde o hudbu, sport a kulturu. Jak důležité to pro Vás je?

Nikdy v minulosti jsem nemohl dělat to, co dělám dnes. Teď mám na to čas. Považuji za fantastické, když můžete něčím přispět komunitě v Karlsruhe, ať už se to týká University of Music nebo fotbalového klubu. Podílení se na jiných věcech než jen na podnikání, to dává životu trochu větší rovnováhu. Je škoda, že se v tuto chvíli nic neděje. Nyní můžeme jen doufat, že to nebude dlouho trvat, než se vrátíme k normálnímu životu…

Tento rok je také rokem výročí…

… ano přesně. Doufáme, že se nám ještě podaří uspořádat oslavu nebo dvě. Byla by škoda odložit oslavy na příští rok. Pokud však nemáme jinou možnost, uděláme to, ale určitě 40. let existence CRONIMETu oslavíme, až to bude možné.

4