cs / en

Rok 2018: nárůst produkce ušlechtilé oceli o 5,5 % na 50,7 mil. t

6.11.2019

International Stainless Steel Forum (ISSF) sídlící v Bruselu nedávno zveřejnilo údaje týkající se celosvětové produkce korozivzdorné ušlechtilé oceli v průběhu loňského roku. Podle zveřejněných čísel vzrostla produkce v roce 2018 o 5,5 % na 5,7 mil. t.

Za nárůst produkce ušlechtilé oceli může hlavně Čína

Analytici z International Stainless Steel Forum vyčíslili celosvětovou produkci korozivzdorné ušlechtilé oceli v roce 2018 na 5,7 mil. t, což v porovnání s předchozím rokem odpovídá nárůstu o 5,5 %.

Tažným koněm tohoto silného vývoje byla - jak jinak - opět Čína. Oproti předchozímu roku byl však růst produkce korozivzdorné ušlechtilé oceli v Říši středu s 3,6 % na 26,7 mil. t spíše zdrženlivý.

Jak jsou na tom další země?

Asie - uvedená v předložené statistice bez Číny a Jižní Koreji - zaznamenala nárůst o 2,1 % téměř na 8,2 mil. t, Spojené státy americké pak o 2,0 % na 2,8 mil. t. Nejhůře dopadla Evropa, kde celková produkce korozivzdorné ušlechtilé oceli v loňském roce vzrostla pouze o 0,1 % přibližně na 7,3 mil. t.

Země produkující korozivzdornou ušlechtilou ocel spadající do kategorie Ostatní, tedy Brazílie, Rusko, Jihoafrická republika a Indonésie, oproti tomu vykázaly nárůst o 36 %, a jejich podíl na celosvětové produkci se tak pohybuje kolem 11 %.

Původní odhady byly vyšší

Analytici podle svých slov původně počítali s ještě vyšší produkcí korozivzdorné ušlechtilé oceli. To, že se nenaplnila právě tato očekávání, prý spočívá v tom, že ke konci roku výrazně ochabla dynamika. Ve skutečnosti došlo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 k poklesu celosvětové produkce korozivzdorné ušlechtilé oceli oproti srovnatelnému období předchozího roku téměř o 6 %, oproti předchozímu čtvrtletí tato hodnota činí dokonce 10 %.

Průmysl ušlechtilé oceli je však samozřejmě i nadále s velkým náskokem největším odběratelem niklu. Než toto odvětví předhoní výroba akumulátorů v souvislosti s elektromobilitou, uplyne pravděpodobně ještě několik let.

Jak tomu bude letos?

Pro tento rok počítají přinejmenším analytici z výzkumného institutu MEPS s dalším nárůstem celosvětové produkce korozivzdorné ušlechtilé oceli, a to na více než 54 mil. t. S ohledem na aktuální čísla zveřejněná International Stainless Steel Forum by však tento odhad mohl být příliš optimistický.

Podle údajů organizace International Nickel Study Group se již zdrženlivá produkce korozivzdorné ušlechtilé oceli ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 projevila na poptávce po niklu. Ta byla na přelomu roku po vysokých deficitech v předchozích měsících zcela vyrovnaná.

Celosvětová produkce korozivzdorné ušlechtilé oceli v tis. t

Zdroj: International Stainless Forum (ISSF)

Zdroj: Focus Nerez 03/2019

4