cs / en

Inovační projekt podporovaný ministerstvem pro hospodářství a ochranu klimatu

3.3.2023

Společnost Cronimet Ferroleg. GmbH, která se specializuje na recyklaci oceli, uvedla do provozu první akumulátorový překládkový bagr Sennebogen 825 Electro Battery. 

Tento bagr vznikl jako inovační projekt společnosti Sennebogen Maschinenfabrik GmbH ve spolupráci se společností Cronimet.

Cílem projektu bylo výrazně snížit emise CO2 vznikající při procesu recyklace. Nový akumulátorový překládkový bagr spojuje flexibilitu běžných dieselových bagrů s výhodami elektrického bagru pracujícího bez emisí, které se kromě toho vyznačuje i nižšími náklady na energii a údržbu. Akumulátorový překládkový bagr 825 Electro Battery s nosností 30 t umožňuje kompletně bezemisní práci, a výrazně tak přispívá ke snížení emisí CO2 vyprodukovaných společností Cronimet. „S tímto projektem jsme udělali důležitý krok na cestě k uhlíkové neutralitě,“ vysvětluje jednatel společnosti Marijo Zeljko, „elektrifikace našeho strojového parku je základním stavebním kamenem naší strategie v oblasti klimatu.“

Společnosti skupiny Cronimet se zavázaly, že do roku 2030 dosáhnou uhlíkové neutrality. „My jako společnost Cronimet Ferroleg. jsme připraveni investovat do inovací a chceme být v tomto ohledu o krok napřed. Proto nás velmi těší, že tento projekt podpořilo Spolkové ministerstvo pro hospodářství a ochranu klimatu,“ dodává M. Zeljko.

V současné době je v sídle společnosti Cronimet Ferroleg. GmbH v Karlsruhe používáno devět překládkových bagrů, které ročně navrátí zpět do oběhu s nerostnými surovinami přibližně 140 000 t šrotu z nerezové oceli a jiných legovaných ocelí. Akumulátorový překládkový bagr bude společnost Cronimet používat při přípravě materiálu pro vsázku do hutí, přípravě materiálu k lisování a jeho třídění při příjmu. Akumulátorový bagr bude poháněn 100 % certifikovanou zelenou elektřinou a v porovnání s dosavadním řešením ve dvousměnném provozu ročně ušetří až 125 t emisí CO2, a to při stejné manévrovatelnosti.

Společnost Cronimet podpořila vznik stroje praktickým know-how a aktivně spolupracovala ve fázi prototypu stroje. Akumulátorový překládkový bagr vzniklý v rámci inovačního projektu je tak na náročné požadavky v oblasti recyklace kovů kovových odpadů optimálně připraven.

Bagr Sennebogen 825 Electro Battery vychází z rypadla Sennebogen 825 E s elektromotorem o výkonu 110 kilowatt. Nosnost přibližně 30 t a dosah 14 m zůstaly nezměněny. Akumulátor, přesněji blok lithium-iontových akumulátorů, o kapacitě 378 kWh, který je namontován na zádi stroje místo protizávaží, bagr umožňuje flexibilní používání bez dobíjení až po dobu 8 hodin. Při stacionárním používání s kabelem může současně pracovat a nabíjet se. Díky nabíječce na palubní desce a použitému systému konektorů CEE 63A lze elektrický překládkový bagr zapojit do běžných silových zásuvek, takže není nutná dodatečná investice do nabíjecích stanic.

Skupina Cronimet Holding sídlící v Karlsruhe patří k předním světovým odborníkům na ocelový šrot, feroslitiny a primární kovy. Specializuje se na recyklaci a zpracování kovového šrotu, který navrací zpět do oběhu s nerostnými surovinami, a přispívá tak k jeho efektivnímu využívání. Skupina dodává suroviny pro průmysl vyrábějící ocel již více než čtyřicet let. Velký důraz přitom klade jak na nákup a prodej, tak i na výrobu a služby. Společnost Cronimet Ferroleg. GmbH byla založena v roce 1980 jako první společnost dnešní skupiny Cronimet Holding. Skupina Cronimet Holding dnes zaměstnává více než 1 500 zaměstnanců a disponuje přibližně 70 pobočkami po celém světě.

4